Relația dintre flora intestinală și eficacitatea vaccinurilor la sugari

Se știe că atât copiii, cât și adulții au niveluri diferite de răspuns imun la vaccinare. Motivul nu este cunoscut exact de către specialiști.
De asemenea, se știe de mult timp că, compoziția cantitativă și calitativă a florei intestinale de vârstă neonatală este decisivă în dezvoltarea sistemului imunitar. Un bun exemplu în acest sens este că, cu cât sunt mai puține mame care alăptează pentru o perioadă mai mică și mai scurtă de timp, incidența dermatitei atopice infantile crește în civilizația occidentală, care are deja o dietă bogată în alimente artificiale.


Pe baza acestor fapte, o nouă ipoteză a fost recent investigată de medicii din Statele Unite și Bangladesh pentru a se vedea dacă există o relație între flora intestinală optimă la nou-născuți și eficacitatea vaccinurilor pentru sugari.
Studiile arată că cea mai importantă componentă a microbiomului intestinal al unui copil (ce bacterii intestinale alcătuiesc flora intestinală) este o bacterie benefică numită Biffidobacterium infantis.
Studiul a analizat compoziția florei intestinale la vârsta de 6, 10 și 15 săptămâni, în special prevalența Biffidobacterium infantis și nivelurile de protecție la 2 ani pentru vaccinurile neonatale BCG, polio, tetanos și hepatită B.
Ei au descoperit că copiii alăptați și cu o floră intestinală care conține niveluri suficiente de Biffidobacterium infantis au prezentat un răspuns imun mai puternic la vârsta de 2 ani.
Deoarece studiile au arătat că produsele care conțin B. infantis administrate între 7 și 28 de zile cresc numărul de bacterii benefice B. infantis din flora intestinală, este interesant de sugerat că administrarea unui astfel de produs crește eficacitatea pentru mai târziu a vaccinurilor pentru sugari.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *