Colicile sugarului – ultimele studii prezentate de către Dr. Póta György, medic pediatru
Când vorbim despre colici?
Cel mai adesea, părinții copiilor mici vizitează pediatrul pentru că „bebelușul plânge foarte mult”. Cea mai frecventă cauză a plânsului la nou-născut este durerea de stomac, cunoscută și sub numele de colica bebelușului.
În zilele noastre, colica sugarului este clasificată ca o boală funcțională, ceea ce înseamnă că nu există nicio schimbare organică detectabilă în fundalul său, poate apărea la orice copil și, de obicei, dispare până la vârsta de 4, 6 luni cel târziu.
Ce noutate a apărut în tratamentul colicilor?
Până în prezent, conduita terapeutică a mers în două direcții: fie prin suplimentarea cu o bacterie benefică numită Lactobacillus reuteri, fie, dacă bebelușii au dezvoltat și simptome de balonare, simptomele balonării au putut fi atenuate prin administrarea de medicamente care conțin simeticonă.
Cu toate acestea, cele mai recente studii americane recente indică o nouă direcție: publicațiile științifice leagă colicile de disbioză și inflamația tractului gastro-intestinal.
Ce este disbioza?
Perturbări în echilibrul florei intestinale sănătoase, ceea ce duce la inflamații intestinale.
Conform studiilor recente, compoziția florei intestinale a copiilor cu colici este diferită de cea a copiilor fără colici. La copiii cu colici, diversitatea bacteriană a florei intestinale este mai redusă decât la copiii sănătoși, de exemplu, există mai puține tulpini de Bifidobacterium și Lactobacillus.
Ce ar putea fi în spatele acestui lucru?
În ultimele decenii, factorii de mediu și stilul de viață din țările dezvoltate joacă un rol major în creșterea incidenței disbiozelor intestinale infantile.
S-a descoperit că, în timp ce în 1926, pH-ul mediu al scaunului sugarilor alăptați a fost de 4.66 iar cel al sugarilor care nu au fost alăptați a fost de 6.0, în 1955 pH-ul mediu al materiilor fecale a fost între 5.3 și 5.5, iar până în anii 2000 pH-ul materiilor fecale a crescut la 6.5, indiferent de metoda de alimentație a sugarului.
Aceasta este o problemă, deoarece majoritatea bacteriilor patogene tind să prolifereze la valori ale pH-ului apropiate de neutru (pH 6.0-7.0) și mai puțin în condiții acide (pH 5.5 și mai jos). Astfel, apariția tulpinilor de bacterii anormale, care formează gaze în tractul intestinal este mai frecventă.
Ce soluție puteți sugera?
Restabilirea echilibrului este posibilă cu tulpina Bifidobacterium, care aparține bacteriilor benefice cunoscute pentru efectele lor antiinflamatorii. Mecanismul efectului antiinflamator al Bifidobacteriilor este de a reduce pH-ul scaunului, jucînd astfel un rol protector împotriva bacteriilor potențial patogene.
Dacă doriți să eliminați disbioza ca principală cauză a colicilor, merită să oferiți copilului un preparat care conține cât mai multe tulpini posibile. Astfel, ca o nouă abordare a tratamentului colicilor, ne propunem să reducem inflamația intestinală.
NDF Colic Relief® este un produs special dezvoltat pentru copii ce conține 11 tulpini de bacterii benefice lizate.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!